Natuurplas ''de Wiel''

 

De natuurplas waar café - cafetaria  ''de Wiel'' aan gelegen is een waar er in de zomer volop gezwommen wordt, is in het jaar 1658 na een dijkdoorbraak vanuit de Linge ontstaan.  


kruiend ijs in de Linge heeft een scheur in de rivierdijk veroorzaakt, waardoor kolkend water ca. 4 hectare land heeft weggespoeld en uitgehold zodat er een soort binnenmeer (ook wel Wiel genoemd) ontstond.Jaren lang heeft een gedeelte van deze natuurplas ‘’ de Wiel’’ gefungeerd als buitenzwembad, waar de plaatselijke jeugd van Asperen onder leiding van een badmeester hun zwemdiploma haalde. Eind jaren tachtig besloot de gemeente Asperen om de exploitatie van het buitenzwembad te stoppen en het gebouw dat voorheen als kiosk dienst deed te verpachten aan particuliere ondernemers.Ons bedrijf wordt omgeven door diverse fiets- en wandelroutes en ligt op een openbaar vrij toegankelijk terrein.  We beschikken over een terras met uitzicht, parkeerplaatsen voor auto en fiets, een natuurzwembad met zandstrandje, een duikeiland, een grote ligweide, buitentoiletten, een trapveldje en speeltoestellen voor de kinderen.

 

In 1998 zijn wij, Willie en Dick de Groot gestart met café – cafetaria ‘’ de Wiel’’ gelegen op deze schitterende locatie aan het water en midden in de natuur van het dorpje Asperen.


Asperen is een pittoresk dorpje in de Betuwe aan het riviertje de Linge met aan de overzijde de stad glasstad Leerdam. In de directe omgeving van Asperen liggen diverse forten die een onderdeel vormen van de Hollandse Waterlinie.

 

Wij zijn het gehele jaar geopend en u bent bij ons dan ook van harte welkom om op het terras of in het café te genieten van een hapje of drankje (voor ons assortiment zie de menukaart).